Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че ще свика среща

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че ще свика среща
Коментари Харесай

Столтенберг свиква Комисията НАТО-Украйна въпреки възраженията на Унгария

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг  коментира, че ще свика среща на високо равнище на главния конгрес на военната организация за съдействие с Украйна идващия месец макар възраженията от страна на Унгария, написа АП.

Комисията НАТО-Украйна не се е събирала на равнище министри от няколко години . Последната намира се организира на по-ниско равнище през 2019 година в Киев, като посланиците на НАТО се причислиха към украинския президент Володимир Зеленски и някои от неговите министри от кабинета, към три години преди пълномащабното навлизане на Русия.

Унгария и Украйна са в спор по отношение на закон за езика, признат в Украйна през 2017 година, за който националистическото държавно управление в Будапеща упорства, че стопира членовете на транскарпатското етническо малцинство да учат на маджарски. Оттогава Унгария постоянно блокира срещите на Комисията НАТО-Украйна.

" Това е открита рамка. Имам мандат да го свикам ", сподели Столтенберг, който ръководи срещите на НАТО. " Във връзка с въпросите, които Унгария повдигна, не съм свиквал това от известно време, само че в този момент ще продължа да привиквам съвещанията на Комисията НАТО-Украйна. "

Той сподели, че срещата ще се организира в коридорите на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел на 4-5 апри л и добави: " Не съм възнамерявал повече срещи, само че несъмнено, това няма да е еднократно събитие ". Той означи, че Зеленски е поканен да участва на срещата на върха на НАТО в Литва през юли.

Столтенберг сподели още, че опасенията на малцинствата на Унгария ще бъдат разисквани на срещата идващия месец.

НАТО взема решенията си с консенсус и Столтенберг отхвърли да каже за какво упорства срещата да се свика макар Унгария . Но Унгария непрестанно отсрочва датата за гласоподаване за участието на Финландия и Швеция в НАТО, забавяйки влизането им без доста пояснения.

Столтенберг сподели, че унгарският външен министър Петер Сиярто на среща по-рано във вторник му е удостоверил, че Народното събрание в Будапеща ще гласоподава за участието на Финландия на 27 март, само че не е ясно по кое време и дали ще гласоподава за влизането на Швеция.

Сиярто също отхвърли да каже какъв е казусът, като сподели на кореспонденти, че Комисията НАТО-Украйна се привиква " по аргументи, които не е мое обвързване да разгадавам ". Той обаче сподели, че решението на Столтенберг " съгласно нас накърнява скъпото единение на НАТО ".

Унгария беше необятно подложена на критика поради положението си на правата на индивида, в това число закон, признат преди две години, който правозащитните организации считат за хомофобски и трансфобски. Европейският съд по правата на индивида също осъди отношението на Будапеща към търсещите леговище.
 НАТО: Русия е най-голямата опасност, само че Путин сгреши
НАТО: Русия е най-голямата опасност, само че Путин сгреши

За Столтенберг последната година е била основна за световната сигурност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР